چالشهای کاری محیطبانان ایران بدون راه حل ماندهاند/ جنگ خاموش محیطبانان در طبیعت
جارستان به نقل از تابناک؛ در پی شهادت دو محیط بان زنجانی در درگیری با شکارچیان متخلف، جزئیات این درگیری و شناسایی و دستگیری قاتلان منتشر شد؛ جزئیاتی هولناک که حتی خواندنشان هم دشوار است! نیروهای محیط زیست مستقر در منطقه حفاظت شده فیله خاصه زنجان متوجه حضور دو شکارچی در منطقه شده و برای برخورد
جارستان به نقل از تابناک؛ در پی شهادت دو محیط بان زنجانی در درگیری با شکارچیان متخلف، جزئیات این درگیری و شناسایی و دستگیری قاتلان منتشر شد؛ جزئیاتی هولناک که حتی خواندنشان هم دشوار است!
نیروهای محیط زیست مستقر در منطقه حفاظت شده فیله خاصه زنجان متوجه حضور دو شکارچی در منطقه شده و برای برخورد قانونی با متخلفین وارد عمل شدند، اما شکارچیان با یک خودروی نیسان وانت، فرار میکنند و تعقیب و گریز آغاز میشود؛ عملیاتی که پایانی خونبار و دردناک دارد.
محیط بانان «مهدی مجلل» و «میکاییل هاشمی» که با خودروی سازمانی به تعقیب شکارچیان مشغول میشوند، از مرکز استان تقاضای نیروی کمکی و انسداد جاده را میکنند و در پی این تقاضا، نیروهای کمکی به منطقه اعزام و جاده آسفالته را مسدود میکنند، اما شکارچیان چند کیلومتر جلوتر وارد یک راه خاکی میشوند و کمی بعد در این محور فرعی و خلوت اقدام به شلیک به خودروی محیط بانان میکنند.
در ادامه گزارش «دیده بان حیات وحش ایران» از این رویداد تاکید شده که درگیری شکارچیان با محیط بانان با اسلحه کلاشنیکف صورت گرفته که سلاحی جنگی است؛ شلیکهایی پیاپی به سمت خودروی محیط بانان که منجر به مجروح شدن هر دو سرنشین میشود تا مقدمات شکل گیری یک فاجعه تمام عیار فراهم آید: پیاده کردن محیط بانان مجروح توسط شکارچیان و شلیک تیر خلاص به سر آنها!
این البته پایان ماجرا نیست و نیروهای کمکی که در مسیر چشم انتظار شکارچیان و محیط بانان در تعقیب ایشان بودند، پس از مدتی انتظار با تلفن همراه دو محیط بان یاد شده تماس میگیرند، اما پاسخی دریافت نمیکنند و در نتیجه عملیات جست و جو آغاز میشود؛ عملیاتی که با تاریک شدن هوا دشوار میشود تا در نهایت سحرگاه دیروز به نتیجه میرسد.
قاتلانِ محیط بانان در درگیری با ماموران پلیس دست یکی از ایشان را میشکنند!بر اساس این گزارش، هنگامی که ساعاتی پس از نیمه شب، یکی از اکیپهای جست و جو موفق به شناسایی خودروی سازمانی در راه فرعی میشود، با پیکر بی جان دو محیط بان مواجه میشود و سپس با حضور فردی در محل فاجعه مواجه میشوند که به وی مشکوک شده و دستگیرش میکنند. فردی که تحویل پلیس آگاهی میشود تا راز جنایت برملا شود.
فرد مظنون در بازجوییها ادعا میکند که در قتل محیط بانان نقشی نداشته، اما از طرف قاتلین برای پاک کردن آثار جرم به محل حادثه فرستاده شده است. در پی کسب اطلاعات تازه از این فرد، ماموران پلیس برای دستگیری شکارچیان قاتل عازم روستای محل سکونتشان میشوند، غافل از آنکه دو فرد شرور خیال تسلیم شدن به پلیس را هم ندارند و از هیچ تلاشی برای آسیب رساندن به ماموران فروگذار نمیکنند!
دو شکارچی مذکور در مواجهه با نیروهای پلیس با ایشان درگیر میشوند که در نتیجه این درگیری، دست یکی از ماموران را نیز میشکنند و سپس تلاش میکنند با ریختن بنزین روی ایشان، نیروهای اعزامی را به آتش بکشند که در نهایت موفق به این کار نمیشوند و بازداشت میشوند و در بازرسی از خانه آنها، سه اسلحه شکاری و مقادیری گوشت شکار متعلق به آهو کشف و ضبط میشود.
فرجام ماجرا نیز انتقال متهمان به مرکز پلیس آگاهی و چند ساعت بعد، اعتراف آنها به درگیری مسلحانه و قتل محیط بانان است. محیط بانان شهیدی که یکی شان (شهید هاشمی) متاهل بود و یک فرزند هفت ساله و همسر باردارش در خانه انتظارش را میکشیدند و دیگری هم جوانی بود که چه بسا رویاهای زیادی در سر میپروراند، اما سبعیت شکارچیان و چه بسا فقدان حمایتهای کافی از بعد قانون مجازات و تجهیزات حفاظتی پایان متفاوتی برایشان رقم زد.
روایت فرمانده یگان حفاظت محیط زیست از ماجرا
هنوز نمیتوانیم بگوییم که به محیط بانان تیر خلاص زدند؛ بهتر است بگوییم به سرشان شلیک کردند!
سرهنگ جمشید محبتخانی فرمانده یگان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه امروز پیکر دو محیطبان شهید تشییع میشود، درباره این پرونده به تسنیم گفت: شکارچیهای دستگیر شده، در اختیار پلیس آگاهی و مقامات قضائی استان زنجان هستند، تا اینجا که اطلاع داریم دو نفر دستگیر شدند.
وی در پاسخ به این پرسش که چرا طی یک ساعت تعقیب و گریز، نیروی کمکی به دو محیطبان شهید زنجانی نپیوسته است، گفت: بحث نبود نیروی کمکی نبوده است؛ زمانی که دو محیطبان با شکارچیهای غیرمجاز در منطقه برخورد کردند، به یک نیسان مشکوک میشوند، ایست میدهند و مظنون میشوند؛ نیسان نمیایستد و فرار میکند. محیطبانان به دنبال نیسان به سمت جاده اصلی میآیند و با یگان حفاظت محیط زیست استان تماس میگیرند، میگویند که در جاده اصلی، ۱۵ کیلومتر بعد جاده راه ببندند؛ در پی این تماس، نیروی کمکی در همان جایی که صحبت شده بود، مستقر میشود، اما حدود ۱۰ کیلومتر قبل از آن محل، نیسان به جاده فرعی میپیچد و وقتی محیطبانان به جاده فرعی میپیچند، ارتباط قطع میشود.
محبتخانی افزود: نیروی کمکی نگران شده و دنبال محیطبانان میرود، اما این ۱۰ کیلومتر مانده به محل راه مسدود شده، حدود ۲۰۰- ۳۰۰ راه فرعی دارد، نمیدانستند محیطبانان به کدام راه فرعی پیچیدند، محیطبانان نیز جواب تلفن خود را نمیدادند. همکاران یگان محیط زیست از طریق موبایل و با کمک نیروهای امنیتی بنا به درخواست محیط زیست، حدود محلی که محیطبانان بودند را مشخص کردند و بر اساس آن، تا صبح گشتند، اما محیطبانان را پیدا نکردند.
وی در ادامه گفت: ۱۲ اکیپ دنبال محیطبانان بودند و نمیدانستند شهید شدند، گمان میکردند شاید محیطبانان زنده و به کمک نیاز داشته باشند، همه در حال جستوجو بودند تا حدود ساعت شش و نیم صبح که یکی از تیمها به من گفت که پیدایشان کردند. یک نفر نیز به محل حادثه میآید، آن فرد مظنون اول بوده و پلیس آگاهی هم بلافاصله حضور پیدا کرده بود، از طریق همان مظنون بقیه موارد کشف میشود.
محبت خانی در پاسخ به این پرسش که شکارچی محلی چگونه جرات کشتن دو محیطبان را با آن شیوه و زدن تیر خلاص دارد، گفت: هنوز نمیتوانیم بگوییم تیرخلاص زدند، بهتر است بگویید که بیرحمانه به سرشان تیر زدند، پاسخ من این استT یک نفر که شکارچی است و به راحتی غیرمجاز به شکار میرود، خارج از فصل شکار، به بچه و بزرگ رحم نمیکند، سن برایش مهم نیست، ماده و نر یا باردار بودن گونه برایش مهم نیست؛ اهمیت نمیدهد که اکنون فصل زاد و ولد هست؛ بیرحم است، قساوت قلبی دارد و به راحتی میتواند یک گونه را بزند، مشخص است که این فرد روحیه خشنی دارد و کشتن انسان هم برایش راحت است. به سر محیطبانان تیر خورده است، اما دانستن چگونگی ماجرا را باید صبر کنیم تا بازجوییها تمام شود، اعتراف بکنند که چگونه محیطبانان را شهید کردند، آن هنگام توسط پلیس اعلام میشود.
وی درباره اقدامات لازم برای پیشگیری از وقوع چنین جنایاتی گفت: چند تا موضوع میتواند کمک کند، در سه سال اخیر، هر سال تعداد پروندهها، کشف سلاح و دستگیریهایمان بیشتر بوده، اما روند تعداد شهدا نزولی است و این موضوع به خاطر آموزش همه محیطبانان، تأمین تجهیزات و جلیقههای ضدگلوله و تفهیم قانون بهکارگیری سلاح است؛ انشاءالله اگر مقام محترم قضائی ورود کند و شکارچیها برابر قانون سریعتر به مجازات کارشون برسند، این امر میتواند بازدارنده باشد.
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست با اشاره به مکاتبه روز گذشته رئیس سازمان محیط زیست با رئیس قوهقضائیه، گفت: یک سری عوامل باید دست به دست هم دهد. قول ندهید که کشته شدن محیطبانان به صفر برسد، محیطبانی جزو محدود شغلهایی در کشور است که در شهادت در آن باز است، چون طرف مقابل سلاح دارد؛ کسی بدون اسلحه به شکار نمیآید. وقتی محیطبان به شکارچی ایست میدهد، او از ترس اینکه سلاحش توقیف شود و به زندان برود، به سمت محیطبان شلیک میکن.؛ مگر زمانی که شکار غیرمجاز به صفر برسد و برای این امر نیاز است که یک اتاق فکر تشکیل شود تا ببینیم چه کار میتوان انجام داد تا شکار غیرمجاز مسلح به صفر برسد.
وی درباره نیاز به بهکارگیری توان نیروهای محلی برای مقابله با شکارچیان به ویژه اینکه قاتلان دو محیطبان زنجانی شکارچی محلی بودند، گفت: چرا میگوییم ۸۰ میلیون محیطبان؟ یکی از راههای نجات محیط زیست ایران تقویت مباحث فرهنگی است، در محیط زیست باید به صورت ایجابی کار انجام شود، یعنی ۸۰ میلیون محیط بان باید شکل بگیرد؛ در این صورت مردم که ناظر محیط زیست هستند، نمیگذارند شکار غیرمجاز صورت گیرد؛ نمیتوانیم همه کار را به ۳۵۰۰ محیطبان بسپاریم. ۸۰ میلیون محیطبان یعنی همه ورود کنند. مقام معظم رهبری نیز هرگونه فعالیت برای محیط زیست را فعالیتی دینی و انقلابی خواندند و فرمودند همه باید ورود کنند.
محبتخانی در پاسخ به این پرسش که آیا محیطبانان شهید از سلاح خود استفاده کرده بودند و آمادگی برخورد مسلحانه داشتند، گفت: بله. جای دو تیر در نیسان هست. باید پرونده کامل شود تا نقطه ضعف و قوت را احصا کنیم، باید اعتراف کنند که چه کار کردند. انتظار میرود تا هفته آینده پرونده کامل شود.
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰